God Jul!

Vill bara önska bloggen och de som läser den en riktigt God Jul! Hoppas att alla får en riktigt härlig dag, vad man än gör!



Familjens julgran 2005 (en av de bättre vår familj haft. Skulle kunna visa upp några riktiga vrak, men det får bli en annan gång :-))

// I


Gravid i v. 26

Denna vecka har vi köpt barnvagn! Inte det lättaste med tanke på alla olika modeller och prisklasser... hur ska man veta vilken som är bäst? Pappa tyckte att en begagnad vagn är det enda alternativet, "så gjorde vi på min tid" "hade vi haft kvar de vagnar som du och din bror låg i kunde ni ju ha fått någon av dem". Dessa vagnar var begagnade redan i början på 80-talet. Vilket betyder att de härstammade från 70-talet. 70-talet! Det är ett tag sedan nu... Jag kan ju poängtera att jag aldrig i livet hade tackat ja till att köra runt vår bebis i en SÅ gammal vagn... Annars har jag inget emot att köpa begagnat. Men det är vissa saker som man då måste tänka på... Dolda fel? Garanti? Djurhår? Är SJUKT allergisk så jag skulle aldrig kunna köpa en begagnad vagn som ens vistats i samma stadsdel som en katt ; ) Sen måste man åka hem till den som säljer vagnen och hämta den också... det är inte så bara... Så. Jag surfade runt lite på nätet och hittade en jättebra hemsida som sålde nya barnvagnar med snabb leveranstid. Hittade ett bra erbjudande på en BRIO-vagn. Den fanns här på posten 2 dagar senare. Riktigt bra!

Det som bör nämnas som ett stort plus med begagnade vagnar är att man köper dem färdigmonterade. Det gör man inte när man beställer en vagn på internet. (Hur skulle det se ut? Det skulle bli ett JÄTTESTORT paket...) Eftersom M jobbade och jag så hemskt gärna ville se att vagnen var som den skulle (Y skrämde mig lite genom kommentaren "men det var ju billigt - var det pris med eller utan hjul?" - hjälp! Jag hoppades verkligen att det var MED hjul. Jag kan ju inte köra en vagn utan hjul) så bestämde jag mig för att själv packa upp vagnen. Så svårt kan det väl inte vara?

Det kan vara väldigt svårt. I alla fall eftersom att det inte finns någon vettig beskrivning av hur man skall montera ihop den. "Fäll ut den och den delen och fäst säkerhetsremmarna där och där". Var då där och där? Till slut fäste jag fast liggdelen så att JAG tycker att det känns säkert och monterade ihop den så att det i alla fall SER UT som en vagn ska göra... Ha!  (Hjulen ingick i alla fall i priset - puh!) Får väl be G och L komma hit och granska den, de är ju experter nu när de själva har blivit föräldrar... ; ) Skönt är det i allafall att ha ordnat med vagn (och faktiskt även bilbarnstol) redan nu...sen är det väl mest roliga saker kvar att köpa... eller?



Lyxigast av allt är att bebisen får en alldeles egen Mulberry-väska... denna ska vi nämligen ha som skötväska! Matchar den chokladfärgade vagnen ypperligt.. Vad skall en Mulberry-frälst tjej annars ha för väska till vagnen? ; )

//E

Gravid med godisbegär

Jag älskar godis i vanliga fall. Allt godis. Jämt. Men nu när jag är gravid har detta tagit oanade proportioner. Jag äter godis hela tiden. Allt godis, vad som helst! Kan inte sluta... Samtidigt maler det dåliga samvetet över hur jag nutrierar mitt ofödda barn... försöker uppmana det att inte suga i sig någon näring från navelsträngen när jag frossar i sötsaker men jag vet inte om det riktigt är möjligt...
Tycker att det här med näringsöverförningen till barnet är mycket omodernt! (Det är mycket kring graviditet och förlossning som är omodernt). Varför finns det ingen av- och på-knapp till navelsträngen? Exempel: Nu äter jag ris och lax: navelsträngen på! Nu äter jag en hel burk av svägerskans maraboufudge: navelsträngen av! Det vore helt perfekt... en dröm! Men som sagt... mycket är omodernt (exempelvis förlossningen...finns det INGET bättre sätt att få ut barnet?).
Min svägerska tyckte i alla fall synd om mig och min godisångest så hon hade med sig en present sist vi sågs... en apelsin! "Du behöver äta mer frukt och mindre godis!"
Det var en jättegod apelsin...




En av de godaste apelsinerna jag ätit!

Tackar svägerskan för denna frukt... Nu har jag ju ätit något som är lite nyttigare i alla fall... ; )

//E

Mjölkchoklad fudge

Här om dagen tog jag mig i kragen och gjorde lite mjölkchoklad fudge. Det var hyfsat enkelt och blev himla gott.

Mjölkchoklad fudge

3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
2 msk flytande honung
100 gram mjölkchoklad

Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och låt stå och småkoka på medelvärme tills smeten kommit upp i 120 grader. Här är en stektermometer mkt bra att ha.

När termometern visar 120 grader, dra kastrullen från plattan och rör ner smör & honung. Ställ tillbaka på plattan och låt koka upp igen 2 minuter. Stäng av plattan och tag kastrullen åt sidan. Bryt ner chokladen och rör om tills den smält helt. Häll upp fudgen i en liten bakpappersklädd form. Låt stå i kylen tills den stelnat och skär upp fudgen i rutor.



Min fudge väntar nu bara på att bli uppskuren i bitar, men den smakar ju lika bra ändå.......hahaha

// I


Gravid i v. 25

Denna vecka har jag äntligen träffat barnmorskan igen! Känns som att det är lång tid mellan vecka 13 och vecka 25... Nu har jag fått väga in mig.. denna fasa som jag väntat på så länge.. viktökning på 5,5 kg.. det är helt NORMALT enligt barnmorskan. Och jag förstår att man måste gå upp i vikt när man är gravid, men det är svårt att ta till sig när man i alla dessa år strävat efter att vågen skall visa på en viktkurva som går nedåt.. men men... Det kunde helt klart vara värre.

Barnmorskan tog också en del blodprover och så. Allt var bra. Sedan lyssnade hon på min mage med en trätratt och utbrister med förvånad ton:
- Jag hör en liten bebis! Jag hör en bebis!
Ungefär som att hon hade förväntat sig att INTE höra en bebis. Eller kanske förväntat sig att höra något annat, typ en liten utter.
Sedan fick jag också höra på barnets hjärtljud genom någon apparat som hon höll mot magen.
- Det här är barnets hjärtslag, sa hon nöjt.
- Är det? Det kan inte vara mitt hjärta vi hör?
- Nej... ditt hjärta slår väl inte i 150/minut...
-......det känns som det ibland...
Sen lyckades hon få in mina hjärtslag i apparaten och jag får väl medge att det slog nåååågot långsammare... : )

Det var i allafall trevligt att få komma dit nu, så man känner att det händer något med graviditeten. Att det går framåt liksom. Det kan vara svårt att tro att det kommer att bli ett slut på det. Att jag kommer att vara o-gravid igen när barnet är fött. Otänkbart så som det känns nu. Jag har varit gravid i endast ca 6 månader, men minns inte hur livet var innan... skumt.

//E

Julgran "äkta" vs plast

En sak som verkligen gör att det känns som jul hemma är när man får upp granen. Den skapar så mkt härlig mys-stämning.
När jag bodde hemma hade vi alltid en äkta gran och det tycker jag är det absolut mysigaste, den doftar ju så gott :-) Sen jag flyttade hemmifrån har jag dock haft en plastgran av bekvämlighetsskäl. i år tänkte jag bryta den treden och köpa en "riktig" gran. I och med detta måste jag oxå köpa en julgransfot. De finns i alla möjliga varianter, den ena fulare än den andra.
Hittade en på nätet som jag tyckte var enkel och fin samt till ett bra pris. Typiskt bara att jag inte tror att den finns i ngn butik nära mig :-( Jag får fortsätta leta helt enkelt.......

 

// I


Vintage servis

Tänkte visa min fina kaffeservis som har har ärvt efter min mormor.
Som de tanter vi (E o I) är har vi båda kaffeserviser som man tar fram när det vankas kallas eller andra trevliga tillstälningar :-)

Min åkte fram förra torsdagen då jag bjöd på lite kalas hemma för att fira min födelsedag.
Det är en engelsk servis i blått och vitt med guld detaljer.




// I

Julbröd

Som den tant jag är fick jag för mig att komponera ihop ett julbröd när jag var hos mina föräldrar denna helg. Resultatet blev mycket gott, det påminner om vörtbröd i karaktären men innehåller inte riktigt samma ingredienser.

Mitt Julbröd
2 limpor

40 g jäst
50 g smör
2 dl julmust
1,5 dl porter
1,5 dl glögg
1 dl ljus brödsirap
1/2 msk salt
1 tsk kardemumma (mald)
1 tsk nejlikor (malda)
1 tsk kanel (mald)
1-2 dl torkade tranbär
8 dl dinkelmjöl, fullkorn
8 dl dinkelmjöl, ljust

1) Smält smöret i en kastrull. Häll i julmusten, portern och glöggen. Värm till 37 grader.

2) Smula sönder jästen i en bunke och blanda ut med lite av degspadet. Häll i resten av degspadet.

3) Tillsätt sirap, salt, kardemumma, nejlikor, kanel och tranbär.

4) Blanda i allt mjöl, både fullkornsdinkel och ljus dinkel, lite i taget tills du får en smidig deg.

5) Häll ut degen på mjölat bakbord och fortsätt att arbeta den smidig.

6) Jäs under bakduk 1-2 timmar.

7) Baka ut degen till 2 limpor.

8) Lägg dem i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Jäs under bakduk i 30 minuter.

9) Grädda i nedre delen av ugnen i 30 min.

10) Stjälp upp bröden och låt svalna under bakduk på galler.


Mina mumsiga julbröd. Låt väl smaka!

//E

Tantvarning, ja..

Kan ju förtydliga att jag köpte tidningen Allers häromdagen... det var ju så trevlig recept i den! Jag förstod dock snabbt då jag bläddrade i tidningen att den var riktad till en lite äldre målgrupp när reportagen började med orden "på julen när dina barn och barnbarn kommer..". Ja.. : )

Har firat lucia med mor och far och bror och svägerska. Mysigt! Är dock proppmätt av all marabou-fudge som min svägerska A hade med sig... bland det godaste jag har ätit! Som vanligt i dessa tider konstaterar vi att "efter nyår är det nog dags att börja leva lite sundare". Nu är det i alla fall kört...

//E

Luciadagen

Lusse lelle, lusse lelle, elva nätter före jul......lusse lelle
Ja, nu är det bara elva dagar kvar tills självaste dopparedagen :-) Tiden går sjukt fort men tiden innan jul tycker jag alltid är den roligaste. Allt som ska bakas, klappar som ska köpas och slås in......:-)
I år tänkte jag mig även försöka lägga in lite sill.......med andra ord, riktig tantvarning...hahaha
Men tantvarning stämpeln är ju redan satt på oss i Vintagevibe...eller vad säger du E?! :-D


Denna klassiska ljuskrona har man haft på huvudet ett antal gånger :-) Nostalgi på hög nivå blir det när jag ser en sådan......hihi

// I


Facebook

.....är en väldigt trevlig uppfinning men ibland kan det bara bli för mkt. Råkade skriva att jag var glad men skräckslagen på samma gång och då tror alla direkt att även jag väntade barn. Herregud man kan faktiskt vara glad åt annat oxå. Jag är Så glad över att jag kom in på min specialist utb men även skräckslagen på samma gång. Så nu är det utrett....
Nu ska jag njuta av min födelsedag :-)

// I

När man inte är singel...

... kan man nästan sakna spänningen och jakten på "den perfekta killen"... den där pirrande känslan man hade på förfesten med tjejerna innan man gick ut: "ikväll kanske jag träffar nån"...Men...

...det räcker med ETT avsnitt av paradise hotel för att man ska komma ihåg hur jobbigt det var.. osäkerheten, rivaliteten etc.etc. Jag längtar INTE tillbaks!

Men gud vad kul det är att iaktta dessa människor som endast lever i en verklighet som består av ett hotell mitt ut i ingenstans... Jag känner mig URGAMMAL när jag sitter och småskrockar åt brudarnas elaka kommentarer om varandra. My God, så underhållande. Man behöver inte vara singel för att få uppleva denna värld igen... det är bara att slå på TV6.

Intelligensnivån är också otroligt hög.
Senaste veckans hetaste konversation:
Tjej 1: Men, hon är ju typ nymfoman.
Tjej 2: Vad är nymfoman?
Tjej 3: Typ en sån som ljuger hela tiden..

Obetalbart. Haha! Jag noterar dock för mig själv att detta intresse för att följa detta program inte är helt sunt och att det beror på för lite drama i mitt eget liv kanske? Men någon last måste man väl få ha...? ; )

//E

Shimmy hobo....

.....detta fina ;) namn har min senaste väska. Det är stor praktiskt vardagsväska som jag köpte när jag var i England för en månad sedan.
England är ju ett himmelrike för oss som gillar Mulberry, dels är de betydligt billigare där och sedan finns det en fabriksbutik i det underbart vackra Somerset :-) Verkligen värt ett besök!!!






// I

Gravid i v. 24

Hux flux reflux! Tack gud för Novalucid. Nu kan jag sova på nätterna igen, utan halsbränna. Denna vecka har varit som alla de senaste veckorna av min graviditet för övrigt. Det stora som har hänt denna vecka är att kompisen L har fått en liten pojke! Världens finaste lilla unge! Sååååå liten... visste inte att de kunde vara så små... Måttar med ögonmått det lilla huvudet.. ja, kanske att det går att föda en sån.. om dom nu är så små... kanske. Har heller aldrig tyckt att ett barn är SÅ gulligt, Så perfekt och SÅ underbart. Det måste vara hormonerna? Nu längtar jag inte bara tills varje gång jag får träffa L och G's lilla underverk, utan även till den dagen jag och M skall få vår lille knodd...

Jag berättade för I att bebisen i magen är stilla när jag sjunger och spelar och att den börjar sparka när jag slutar. Vi kom fram till att den antingen tycker om det, den sparkar typ "spela mer" när jag slutar. Eller... så håller den för öronen när jag spelar och när jag slutar så sparkar den för att den typ hurrar för att det är över... svårt att veta hur man ska bete sig.. ; )



Denna tröja stickade jag till L och G´s lille pojke och han fick den i födelsedagspresent två dagar efter att han fötts!

//E

Fyllda klippbullar

När kompisen H var här bjöd jag på fyllda klippbullar.. något som uppskattades väldigt mycket! Jag lovade att vidarebefodra receptet och tänkte att jag kan lägga ut det här! Jättelätt att baka och som sagt, VÄLDIGT gott..

Fyllda klippbullar ca 12 st
25 g jäst för söta degar
2 dl fingervarm mjölk
3 msk socker
1 tsk kardemumma
100 g smör, rumstempererat
6 dl vetemjöl

Fyllning:
75 g smör
3/4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

1 ägg till pensling samt florsocker att sikta över bullarna.

1) Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt socker och kardemumma. Klicka i matfettet. Tillsätt vetemjölet och arbeta till en deg.

2) Klicka ner i muffinsformar till 3/4. Jäs ca 30 min under bakduk. Sätt ugnen på 250 grader.

3) Blanda fyllningen.

4) Pensla bullarna med ägg. Klipp ett djupt jack i varje bulle med sax. Fyll med fyllning.

5) Grädda i mitten av ugnen ca 7-8 min. Sikta över florsocker när de svalnat.


Smarriga klippbullar åts innan vi shoppade loss (H shoppade loss)... = )

//E

Lyxbullar aka Lussebullar

Inte hade man väl kunnat tro att det skulle vara en lyx att baka lussebullar!? Gjorde mig i allafall en lite sats igår som blev mkt lyckade :-) Tyvätt hade jag inga russin hemma så de ser lite bleka ut, men om sanningen ska fram tillhör jag den kategorin som alltid pillar bort russinet. Så mig gjorde det ingenting :-D




// I


När man är gravid.....

ska man inte dricka vin men eftersom det är E som är gravid och inte jag, så får jag ta mig ett glas ibland :-)
Kan varmt rekommendera ett rött vin som heter Cline. Det är ett amerikanskt vin som är gjort på druvan Zinfandel. Mkt gott!!




// I

Chocolate chip cookies

Idag blev det en sats choklad kakor som jag inte har gjort på flera år.

Chocolate chip cookies

75-100 g smör
0.75 dl socker
1.5 dl farinsocker
1 tsk vanillinsocker
2 ägg
3.5 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
3 dl hackad choklad

1. Smält smöret och bland ihop med allt socker.
2. Blanda vetemjöl, bikarbonat och salt.
3. Rör ihop dessa blandningar och ha i äggen och sist chokladen.
4. Klicka ut på en plåt. Det blir ca 15-20 kakor beroende på storlek.
5. Grädda i ugnen på 175 grader tills de blir gyllen bruna (ca. 10-15 min)





// I


Advents ljusstake

Adventsljusstakar finns ju i alla dess formr och utförande. Jag brukar köra den klassiska stilen med mossa och så gjorde jag öven i år. Skillnad i år var att jag la till några hjärtan som jag sydde här om veckan.




// I


Julgodis

I december blir jag alltid lika sugen på att börja med "det stora julbaket".
Varje år bakar jag ett antal olika sorters kakor och jag tänkte att jag allt eftersom de kommer till skulle visa dem hör på bloggen. Givetvis kommer det även att medfölja recept :-)

I går började jag med att, inte baka någogon kaka men lite godis. Gjorde de klassiska marknadsnougat. De är fasligt onyttiga men ack så goda och de hör till julen hos oss!

Marknadsnougat

6 dl vetemjöl
1 1/4 dl kakao
4 dl florsocker

Dessa blandas i en bunke.

125 g cocosfett
1 3/4 dl vatten
4 dl socker

Smält fettet, blanda ner vatten och socker. Låt detta koka upp.
Rör sedan ner detta i de torra ingredienserna.
Häll smeten i en form (jag brukar lägga i bakplåtspapper så att det är lätt att få upp smeten) ställ formen kallt till smeten har stelnat. Skär sedan upp i bitar och njut!




// I


Kvällens middag

I kväll bestämde jag mig för att göra en skaldjurspaj, har gjort den flera gånger och den smakar alltid väldigt gott :-D

Pajskal:

2,5 dl vetemjöl
1 dl parmesanost
100 g smör
2 msk vatten

Blanda ihop alla ingredienser till degen. Tryck ut den i en form. Ställ i kylen i ca 20-30 min.
Förgrädda pajskalet i 10-12 min mitt i ugnen.

Fyllning:

150 g crabsticks
200 g skalade räkor
0,5 dl hackad dill
2 dl riven ost
2 ägg
2 dl matlagningsgrädde
salt och peppar

Lägg räkor, crabsticks samt dill i pajskalet. Strö över osten.
Blanda ägg, grädde samt salt o peppar. Häll detta i pajskalet.

Grädda mitt i ugnen ca 20 min i 200 grader.

Servera med en god sallad o kanske lite sallad :-)



// I

Ny bebis :-)

I helgen var jag och H på en liten weekend i stockholm. Hade det super mysigt, bodde på hotel, åt god mat samt var på lördags kvällen på RAW comedy club på Göta Lejon. RAW var jätte bra, lite typiskt bara att vi hamnade framför fyra stycken riktigt pakade personer. Som tur var kunde vi flytta längra bort på raden och de fyra var utsparkad efrån lokalen innan första akten var slut :-)

Denna lilla weekend passade perfekt till att inviga min nya lilla "bebis" ;-)
Det är en Racing clipper från Mulberry. Fungerade mkt bra!




// I

Gravid i v. 23

Nu känns det inte så mysigt att vara gravid längre. Det där första stadiet då man bara känner sig superkvinnlig, får lite rundare former och känner gulliga små sparkar i magen är över. Nu kommer alla bieffekter som man har hört talas om. Vissa vill jag inte ens tänka på. Jag har fått hemorrojder. Inte så värst superkvinnligt. Om man inte är pensionär vill säga, då det förmodligen är mer vanligt. För det är vad jag förknippar det med: äldre människor. Men det är väl bara att inse att det är nu förfallet börjar... hemorrojder, snart kanske också åderbråck på benen och så småning om blir jag väl tvungen att ha blöja på grund av urinläckage... jag har fått en ökad förståelse för hur patienterna känner sig då man hjälper dem på med en allt-i-ett-blöja. Inte så kul kan jag tro. Detta är vad man skulle tala om i högstadiet om man vill avskräcka ungdomarna från att ha sex.

Mina fina rundare former börjar också försvinna. De har ersatts med mer oformliga barbapappa-former som inte alls känns tilltalande. Barba Blek. Att inte kunna sola solarium (omodernt, jag vet) gör bara att bristerna på kroppen syns ännu mer. Jag är ganska blek av mig naturligt och brukar väl underhållssola måttligt på vintern i vanliga fall. Nu är underbenen melerade av tunna, blå blodkärl och på jobbet säger de: "Har du lågt blodvärde? Du ser så blek ut". Mitt blodvärde är på tipp-topp. Jag bara ser ut så här. Något deprimerande. Men jag håller modet uppe och pudrar generöst på solpuder i hela ansiktet tills jag liknar en kanarie-ö-bränd pensionär. Vilket för övrigt matchar mina andra kroppsliga förändringar som tillkommit under graviditeten. Pensionärsförvandlingen.

Har stickat en gullig omlott-tröja till bebisen denna vecka.. kul att göra något i väntan på att tiden ska gå... men samtidigt som jag vill att tiden ska gå så tycker jag att den går alldeles för fort... är inte redo att föda barn än.

Barndomskompisen H är här på besök. Kul att träffas att prata gamla minnen. Vi kollar på gemensamma gamla bekanta på facebook (kul, eftersom att jag inte har facebook), typ gamla klasskamrater. Gud så gamla alla har blivit! Alla killar som man tyckte var heta i åk 8 har nu blivit vuxna... ja, förlåt att jag säger det, gubbar...typ. Inte ser väl jag så där gammal ut? Jag ser ju likadan ut som jag alltid har gjort... eller?? Mycket skrämmande upplevelse... Jag kanske ser ut som en gammal tant. Jag ringer till M och berättar att jag är glad över att han åldras med värdighet och inte blir en gammal gubbe. Lika snygg som när vi träffades...
Alla gamla klasskamrater (typ hälften i alla fall) har stadgat sig och skaffat barn.. Sådana som man ALDRIG trodde att det skulle kunna bli ordning på.... men se, folk förändras. Och snart har jag också barn.

Något postitivs som avslutning på veckan: En läkare (snäll, äldre farbror, typ som jultomten) (L) frågar:
L: Hur går det att inte träffa I på ett glas vin längre?
Jag: Det är jättetråkigt. Det skulle vara gott med ett glas.
L: Men det vet du att du måste stå över. Du har ansvar för nästa generation nu. (Läkarblick ovanför glasögonen).
Jag: Jag vet, det är klart att jag inte tar ett glas vin. Men godis, det kan jag inte avstå ifrån.
L: Men det behöver du inte avstå ifrån. Godis är helt okej. Du äter ju för två nu.
Jag: Är det sant, får jag verkligen äta godis? Är det doktorns ordination?
L: Ja... det är klart, det beror ju på i vilken dos du tänker dig...

Yes! Jag KAN och FÅR äta godis... det är ju en läkare som ordinerat det.... = D

//E

RSS 2.0