Så stolt!!



Dessa små godingar är frukten av min alldelse första surdeg och utan att skryta måste jag säga att de blev GRYMT lyckade. Verkligen värt det engagemang som en surdeg kräver.

Recept på dessa godingar är tagna från husgurun Leilas bok One more slice.

2 st bröd
20 g jäst
7 dl ljummet vatten
3 dl surdeg
1,5 msk salt
ca 15 dl vetemjöl special

1. Lös upp jästen i vattnet och tillsätt surdegen och salt.
2. Tillsätt vetemjöl och arbeta till en smidig deg
3. Täck degen med mjök och låt jäsa under en bakduk i 2,5 timmar
4. Ta upp degen och dela i två delar. Forma till två limpor och lägg ner i bakformar. Låt jäsa i ytterliggare 1,5 timmar.
5. Sätt ugenen på 250 grader
6. Sätt in bröden i ugnen och häll 1 dl vatten i botten på ugnen för att skapa en bra skorpa. Sänk värmen till 200 grader och grädda i ca 50 min.
7. Njut!

// I

Fler fula skor. Vad ÄR detta?

Bloggen har ju börjat att redovisa fula skor som just nu säljs runtom i världen. Vad är det som håller på att hända? Det är ju rena rama "back to the 90's" när det gäller skomodet! Eller typ östeuropeisk tant... Låt mig demonstrera:


Gucci... (bör kanske uttalas "yuckie"?) Chict på sommaren till en löst sittande bommulsklänning som slutar vid vaderna. Axelvaddar och knäppning fram. Ärm som slutar strax över armbågen.


Marc Jacobs. Bäres till dräkt. Valfri käck färg. Givetvis med axelvaddar och kjollängd till vaderna. Mitt på vaden så att de ser så tjocka ut som möjligt. Bruna nylonstrumpor till. Ett par nyanser för mörka.


Yves Saint Laurent. Är man inte A) 14 år, B) medlem i KISS eller C) medlem i Spice Girls så der jag inte att det finns något som helst användningsområde för dessa... bestar. Om man inte ska måla om. Typ taket eller nåt. Skorna gör sig bäst till A) tights i lackmodell eller B) kort (och då menar jag KORT) tight kjol (ni minns att Spice Girls hade så korta "kjolar" så att trosorna syndes - så kort ska den vara.)


Jil Sander. Varför Jil, varför? Denna typ av skor är inte jättesnygg på män. Jag kan avslöja att den inte är jättesnygg på kvinnor heller. Bär gärna med vid kjol som slutar på vaden. Bylsig, stickad tröja till detta.

Det bör poänteras att alla dessa skor är ruggigt dyra. Om man inte är richie richie så klart. Vill man införskaffa sig ett par finns de att köpa på bland annat www.net-a-porter.com

//E




Snart är det dax.....

Nu är det bara några ynka veckor kvar tills det är Adventstider och planerandet för vad som ska bakas inför julen börjar :-) Jag tycker att det otroligt roligt att baka och feja inför advent och jul. Längtar.......




Dessa katter bakades förra året och snart är det dax att göra årets sats. Brukar göra mina utan russin eftersom  jag inte är så förtjust i varma russin, iaf inte i lussekatter.
Vad tycker ni, ska det vara russin i lussekatterna? Och i så fall brukar ni ha russin i hela degen eller bara som dekoration?

// I

Grönsakssoppa

Så här på hösten blir iaf jag otroligt sugen på att laga soppor och baka bröd.
Ikväll blev det en enkel grönsakssoppa.

1 liter vatten
2-3 grönsaksbuljong tärningar
2-3 morötter
2 palsternackor
1 purjolök (den vita delen)
0,5-1 pkt frysta ärtor (efter smak)
2 msk mjöl
4 dl mjölk

1. Koka upp vatten och buljongtärningar
2. tillsätt morötter och palseternacka och koka detta tills de är al dente
3. Häll ner de frysta ärtorna och purjolöken. Låt ärtorna bli varma
4. Tillsätt sist mjöl och mjölk redningen. Låt soppan bli varm igen
När soppan är klar kan man tillsätta hackad persilja, salt och peppar om så önskas.

Till soppan "fusk" bakade jag, dvs köpte färdig Ciabatta mix på påse :-)

Smaklig måltid!!

// I

RSS 2.0