Ny tehuva

När I här på Vintagevibe fyllde år förra veckan uppvaktade jag henne med denna fina tehuva som jag själv designat! Mycket nöjd med resultatet och tror att den matchar hennes blå tekanna alldeles förträffligt.





//E

Falukorv med wokgrönsaker

Det går snabbt. Det är nyttigt. Det är nyttig snabbmat! Tro det eller ej, men det GÅR att få till nyttig snabbmat. Om man vill. Och inte är någon super-gourmet á la Gordon Ramsey eller dyl. Här är en vardagssnabbis:

Falukorv med wokgrönsaker
Falukorv i önskad mängd
Frysta wokgrönsaker i önskad mängd och variant

1) Stek wokgrönsakerna i ena halvan av en stekpanna. Skiva upp korven och stek i den andra halvan av stekpannan.

Done!

För den som vill ha extra nyttig version väljs en mager korv, t.ex. kyckling- eller kalkonkorv.



//E

Varm bönsallad

Världens enklaste och godaste snabbmat! Äts som den är som vegetatisk rätt eller till ex. färsbiffar, kyckling eller kanske lax?

Varm bönsallad
1-2 personer
1 burk svarta bönor
1 liten burk majs
1 dl haricot verts
1 tomat
smör/olja
flinsalt

1) Koka upp bönorna och majsen i kastrull. Koka någon minut.
2)Tag kastrullen från värmen och tillsätt tomaten som skurits upp i klyftor. Låt stå en minut.
3)Häll av vattnet. Lägg på en klick smör eller ringla över lite god olivolja. Strö över flingsalt. Done!


Voila! Underbar bönsallad!


Är även god i en variant med linser som dock tar lite längre tid att laga. I den salladen byter man ut de svarta bönorna mot röda linser och kokar dem efter beskrivningen på paketet. De övriga ingredienserna tillsätts när det än några minuter kvar på linsernas koktid.

//E

Citronbiskvier med vit choklad

Dessa citronbiskvier med vit choklad komponerade jag ihop förra julen. Underbara! Citrusen känns fräsch till det söta. Jag blev sugen på att baka dem i år igen när väninnan L berättade att hon skulle slänga ihop en sats biskvier. Här kommer receptet på mina vita drömbiskvier:

Citronbiskvier med vit choklad
Ca 25 st medelstora

Bottnar
2 äggvitor
1 dl socker
250 g mandelmassa

Fyllning
4 äggulor
1,5 dl vatten
1,5 dl socker
300 g rumstempererat smör
Finrivet skal och saft från en mogen citron

Topping
150 g vit choklad

Gör så här:
1) Riv mandelmassan fint (lättast om den är riktigt kall) och blanda till en jämn smet tillsammans med socker och äggvitor.
2) Häll smeten i en liten plastpåse, klipp bort ena hörnet längst ner på påsen och spritsa ut små klickar med smet på bakplåtspapper (ca 25 st klickar).
3) Grädda mitt i ugnen 175 ° C i 10-15 min (tills de är svagt gyllenbruna). Låt svalna.

4) Koka under tiden bottnarna svalnas ihop socker och vatten till en relativt tjock lag.
5) Tag kastrullen från värmen och tillsätt sedan en äggula i taget under kraftig omrörning. Klicka i smöret under omrörning samt tillsätt rivet citronskal och citronsaft. Låt svalna i vattenbad. (Om fyllningen inte blir tillräckligt fast kan den värmas igen under omrörning tills den tjocknat ytterligare. Låt svalna i vattenbad igen.)
6) När smeten svalnat fördelas den jämt och bredes över bottnarnas undersida (så att den fina delen av biskvibottnen hamnar neråt.) Ställ kallt.

7) Smält chokladen i vattenbad. Doppa varje biskvi (med toppen av citronkräm nedåt) och ställ för att stelna. OBS! Låt den smälta chokladen svalna något innan biskvierna doppas, annars "fäster inte" chokladen.

Det går jättebra att förvara biskvierna i frysen. De är underbara att äta när de precis har tinat och är fortfarande är lite, lite kalla!


Biskvibottnarna ställs för att svalna.



Citronkrämen svalnar i vattenbad.



Citronkrämen har bretts på bottnarna.   



Färdiga biskvier som doppats i vit choklad!

//E


RSS 2.0