Citronbiskvier med vit choklad

Dessa citronbiskvier med vit choklad komponerade jag ihop förra julen. Underbara! Citrusen känns fräsch till det söta. Jag blev sugen på att baka dem i år igen när väninnan L berättade att hon skulle slänga ihop en sats biskvier. Här kommer receptet på mina vita drömbiskvier:

Citronbiskvier med vit choklad
Ca 25 st medelstora

Bottnar
2 äggvitor
1 dl socker
250 g mandelmassa

Fyllning
4 äggulor
1,5 dl vatten
1,5 dl socker
300 g rumstempererat smör
Finrivet skal och saft från en mogen citron

Topping
150 g vit choklad

Gör så här:
1) Riv mandelmassan fint (lättast om den är riktigt kall) och blanda till en jämn smet tillsammans med socker och äggvitor.
2) Häll smeten i en liten plastpåse, klipp bort ena hörnet längst ner på påsen och spritsa ut små klickar med smet på bakplåtspapper (ca 25 st klickar).
3) Grädda mitt i ugnen 175 ° C i 10-15 min (tills de är svagt gyllenbruna). Låt svalna.

4) Koka under tiden bottnarna svalnas ihop socker och vatten till en relativt tjock lag.
5) Tag kastrullen från värmen och tillsätt sedan en äggula i taget under kraftig omrörning. Klicka i smöret under omrörning samt tillsätt rivet citronskal och citronsaft. Låt svalna i vattenbad. (Om fyllningen inte blir tillräckligt fast kan den värmas igen under omrörning tills den tjocknat ytterligare. Låt svalna i vattenbad igen.)
6) När smeten svalnat fördelas den jämt och bredes över bottnarnas undersida (så att den fina delen av biskvibottnen hamnar neråt.) Ställ kallt.

7) Smält chokladen i vattenbad. Doppa varje biskvi (med toppen av citronkräm nedåt) och ställ för att stelna. OBS! Låt den smälta chokladen svalna något innan biskvierna doppas, annars "fäster inte" chokladen.

Det går jättebra att förvara biskvierna i frysen. De är underbara att äta när de precis har tinat och är fortfarande är lite, lite kalla!


Biskvibottnarna ställs för att svalna.



Citronkrämen svalnar i vattenbad.



Citronkrämen har bretts på bottnarna.   



Färdiga biskvier som doppats i vit choklad!

//E


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0