Ny tehuva

När I här på Vintagevibe fyllde år förra veckan uppvaktade jag henne med denna fina tehuva som jag själv designat! Mycket nöjd med resultatet och tror att den matchar hennes blå tekanna alldeles förträffligt.





//E

Falukorv med wokgrönsaker

Det går snabbt. Det är nyttigt. Det är nyttig snabbmat! Tro det eller ej, men det GÅR att få till nyttig snabbmat. Om man vill. Och inte är någon super-gourmet á la Gordon Ramsey eller dyl. Här är en vardagssnabbis:

Falukorv med wokgrönsaker
Falukorv i önskad mängd
Frysta wokgrönsaker i önskad mängd och variant

1) Stek wokgrönsakerna i ena halvan av en stekpanna. Skiva upp korven och stek i den andra halvan av stekpannan.

Done!

För den som vill ha extra nyttig version väljs en mager korv, t.ex. kyckling- eller kalkonkorv.



//E

Varm bönsallad

Världens enklaste och godaste snabbmat! Äts som den är som vegetatisk rätt eller till ex. färsbiffar, kyckling eller kanske lax?

Varm bönsallad
1-2 personer
1 burk svarta bönor
1 liten burk majs
1 dl haricot verts
1 tomat
smör/olja
flinsalt

1) Koka upp bönorna och majsen i kastrull. Koka någon minut.
2)Tag kastrullen från värmen och tillsätt tomaten som skurits upp i klyftor. Låt stå en minut.
3)Häll av vattnet. Lägg på en klick smör eller ringla över lite god olivolja. Strö över flingsalt. Done!


Voila! Underbar bönsallad!


Är även god i en variant med linser som dock tar lite längre tid att laga. I den salladen byter man ut de svarta bönorna mot röda linser och kokar dem efter beskrivningen på paketet. De övriga ingredienserna tillsätts när det än några minuter kvar på linsernas koktid.

//E

Citronbiskvier med vit choklad

Dessa citronbiskvier med vit choklad komponerade jag ihop förra julen. Underbara! Citrusen känns fräsch till det söta. Jag blev sugen på att baka dem i år igen när väninnan L berättade att hon skulle slänga ihop en sats biskvier. Här kommer receptet på mina vita drömbiskvier:

Citronbiskvier med vit choklad
Ca 25 st medelstora

Bottnar
2 äggvitor
1 dl socker
250 g mandelmassa

Fyllning
4 äggulor
1,5 dl vatten
1,5 dl socker
300 g rumstempererat smör
Finrivet skal och saft från en mogen citron

Topping
150 g vit choklad

Gör så här:
1) Riv mandelmassan fint (lättast om den är riktigt kall) och blanda till en jämn smet tillsammans med socker och äggvitor.
2) Häll smeten i en liten plastpåse, klipp bort ena hörnet längst ner på påsen och spritsa ut små klickar med smet på bakplåtspapper (ca 25 st klickar).
3) Grädda mitt i ugnen 175 ° C i 10-15 min (tills de är svagt gyllenbruna). Låt svalna.

4) Koka under tiden bottnarna svalnas ihop socker och vatten till en relativt tjock lag.
5) Tag kastrullen från värmen och tillsätt sedan en äggula i taget under kraftig omrörning. Klicka i smöret under omrörning samt tillsätt rivet citronskal och citronsaft. Låt svalna i vattenbad. (Om fyllningen inte blir tillräckligt fast kan den värmas igen under omrörning tills den tjocknat ytterligare. Låt svalna i vattenbad igen.)
6) När smeten svalnat fördelas den jämt och bredes över bottnarnas undersida (så att den fina delen av biskvibottnen hamnar neråt.) Ställ kallt.

7) Smält chokladen i vattenbad. Doppa varje biskvi (med toppen av citronkräm nedåt) och ställ för att stelna. OBS! Låt den smälta chokladen svalna något innan biskvierna doppas, annars "fäster inte" chokladen.

Det går jättebra att förvara biskvierna i frysen. De är underbara att äta när de precis har tinat och är fortfarande är lite, lite kalla!


Biskvibottnarna ställs för att svalna.



Citronkrämen svalnar i vattenbad.



Citronkrämen har bretts på bottnarna.   



Färdiga biskvier som doppats i vit choklad!

//E


Så stolt!!



Dessa små godingar är frukten av min alldelse första surdeg och utan att skryta måste jag säga att de blev GRYMT lyckade. Verkligen värt det engagemang som en surdeg kräver.

Recept på dessa godingar är tagna från husgurun Leilas bok One more slice.

2 st bröd
20 g jäst
7 dl ljummet vatten
3 dl surdeg
1,5 msk salt
ca 15 dl vetemjöl special

1. Lös upp jästen i vattnet och tillsätt surdegen och salt.
2. Tillsätt vetemjöl och arbeta till en smidig deg
3. Täck degen med mjök och låt jäsa under en bakduk i 2,5 timmar
4. Ta upp degen och dela i två delar. Forma till två limpor och lägg ner i bakformar. Låt jäsa i ytterliggare 1,5 timmar.
5. Sätt ugenen på 250 grader
6. Sätt in bröden i ugnen och häll 1 dl vatten i botten på ugnen för att skapa en bra skorpa. Sänk värmen till 200 grader och grädda i ca 50 min.
7. Njut!

// I

Fler fula skor. Vad ÄR detta?

Bloggen har ju börjat att redovisa fula skor som just nu säljs runtom i världen. Vad är det som håller på att hända? Det är ju rena rama "back to the 90's" när det gäller skomodet! Eller typ östeuropeisk tant... Låt mig demonstrera:


Gucci... (bör kanske uttalas "yuckie"?) Chict på sommaren till en löst sittande bommulsklänning som slutar vid vaderna. Axelvaddar och knäppning fram. Ärm som slutar strax över armbågen.


Marc Jacobs. Bäres till dräkt. Valfri käck färg. Givetvis med axelvaddar och kjollängd till vaderna. Mitt på vaden så att de ser så tjocka ut som möjligt. Bruna nylonstrumpor till. Ett par nyanser för mörka.


Yves Saint Laurent. Är man inte A) 14 år, B) medlem i KISS eller C) medlem i Spice Girls så der jag inte att det finns något som helst användningsområde för dessa... bestar. Om man inte ska måla om. Typ taket eller nåt. Skorna gör sig bäst till A) tights i lackmodell eller B) kort (och då menar jag KORT) tight kjol (ni minns att Spice Girls hade så korta "kjolar" så att trosorna syndes - så kort ska den vara.)


Jil Sander. Varför Jil, varför? Denna typ av skor är inte jättesnygg på män. Jag kan avslöja att den inte är jättesnygg på kvinnor heller. Bär gärna med vid kjol som slutar på vaden. Bylsig, stickad tröja till detta.

Det bör poänteras att alla dessa skor är ruggigt dyra. Om man inte är richie richie så klart. Vill man införskaffa sig ett par finns de att köpa på bland annat www.net-a-porter.com

//E




Snart är det dax.....

Nu är det bara några ynka veckor kvar tills det är Adventstider och planerandet för vad som ska bakas inför julen börjar :-) Jag tycker att det otroligt roligt att baka och feja inför advent och jul. Längtar.......




Dessa katter bakades förra året och snart är det dax att göra årets sats. Brukar göra mina utan russin eftersom  jag inte är så förtjust i varma russin, iaf inte i lussekatter.
Vad tycker ni, ska det vara russin i lussekatterna? Och i så fall brukar ni ha russin i hela degen eller bara som dekoration?

// I

Grönsakssoppa

Så här på hösten blir iaf jag otroligt sugen på att laga soppor och baka bröd.
Ikväll blev det en enkel grönsakssoppa.

1 liter vatten
2-3 grönsaksbuljong tärningar
2-3 morötter
2 palsternackor
1 purjolök (den vita delen)
0,5-1 pkt frysta ärtor (efter smak)
2 msk mjöl
4 dl mjölk

1. Koka upp vatten och buljongtärningar
2. tillsätt morötter och palseternacka och koka detta tills de är al dente
3. Häll ner de frysta ärtorna och purjolöken. Låt ärtorna bli varma
4. Tillsätt sist mjöl och mjölk redningen. Låt soppan bli varm igen
När soppan är klar kan man tillsätta hackad persilja, salt och peppar om så önskas.

Till soppan "fusk" bakade jag, dvs köpte färdig Ciabatta mix på påse :-)

Smaklig måltid!!

// I

Senaste Mulberry

Underbara, underbara Mulberry! Man kan ALDRIG få nog! Här är den senaste lilla raringen som jag gärna skulle ha min lilla samling av sötnosar:



Lovely, lovely!

www.mulberry.com

//E

Gammalt blir nytt som blir nytt

Flytt och så medför ändringar i inredningen. Nu har jag stylat om min hylla som jag köpt på second hand och sedan målat om. I gamla lägenheten satt hyllan i köket, men nu sitter den i passagen mellan två rum. Så här fin är den nu (fast jag har lagt till en tavla till efter att kortet är taget).

FÖRE:


EFTER:



//E

Skor, skor, skor....

Sitter ännu en kväll och spanar efter skor på nätet......
Denna gång fastnade jag för dessa sötnosar från Louboutin (tänk om man kunde få äga ett par ngn dag........)

               

Stövlarna har, enligt mig, en perfekt klack, platå och en perfekt röd sula :-D
Det är farligt att titta på sidor som Mytheresa....

Men det är ju inte allt som är underbart..........
Hittade dessa skosingar från Marc Jacobs.......och för att citera mitt tidigare inlägg om skor från Chanel, What?
Trodde aldrig att denna modell skulle komma tillbaka, den är ju alldeles för gräslig för det!!!





// I


Tid för thé

Härligt att bloggen är back in business efter ett litet (hrm) sommaruppehåll! Nu är hösten här med råge! Sitter här i köket och huttrar och dricker thé. Har också börjat att sy théhuvor, alltså sånna som man sätter över thékannan för att hålla den varm och go under en längre tid!


Ena sidan...

...andra sidan...

..och en retro!

//E

Förälskad....

I helgen hittade jag denna väska på NK i Göteborg, Michael Kors Hamilton satchel. Det var kärlek vid första ögonkastet :-D, den var så otroligt fin (gör sig inte riktigt på bild) och hängde helt perfekt på armen :-D
Var så otroligt sugen på att köpa den och hade jag inte haft med mig min personliga moraltant aka min kära sambo, som inte alls var med på samma noter så hade det kanske blivit ett litet köp.


                                               

Hittade sedan väskan på Michael Kors webbshop , dessutom över 1000 kr billigare, men ville man få varan skickad till annat land än USA var man tvungen att ringa till USA och då kände jag att det tog emot litegrann :-)

// I





Köksdrömmar

Eftersom jag är en liten baknörd, dvs älskar att baka och att läsa bakböcker och hitta nya recept, så tittas det mycket efter roliga saker att köpa till köket.

Denna söta lilla elvisp av märket Dualit skulle jag gärna vilja ha.







 

Hittade även detta matchande kyl/frysskåp från Smeg som är underbart sött :-)


Skulle vara väldigt roligt att prova att baka belgiska våfflor ngn gång och då måste man ju ha ett riktigt järn :-) Men annars får lägger jag nog detta våffeljärn under kategorin onödiga men roliga prylar.



En baugettplåt SKA jag köpa en dag. Verkar så otroligt smidigt och bröden får en fin form.



Brödet som jag bakar kan jag sedan förvara i denna söta box :-)

// I

Alla produkter är hittade på www.bagarenochkocken.se

What???

Tittade lite på Chanels kollektion för S/S 2011 och hittade dessa, vad man nu ska kalla det, skor, träskor?!?! Vad handlar dessa om? Jag tyckte att de var helt förskräckliga..... // I

RSS 2.0