God Jul!
Vill bara önska bloggen och de som läser den en riktigt God Jul! Hoppas att alla får en riktigt härlig dag, vad man än gör!
Familjens julgran 2005 (en av de bättre vår familj haft. Skulle kunna visa upp några riktiga vrak, men det får bli en annan gång :-))
// I
Gravid i v. 26
Det som bör nämnas som ett stort plus med begagnade vagnar är att man köper dem färdigmonterade. Det gör man inte när man beställer en vagn på internet. (Hur skulle det se ut? Det skulle bli ett JÄTTESTORT paket...) Eftersom M jobbade och jag så hemskt gärna ville se att vagnen var som den skulle (Y skrämde mig lite genom kommentaren "men det var ju billigt - var det pris med eller utan hjul?" - hjälp! Jag hoppades verkligen att det var MED hjul. Jag kan ju inte köra en vagn utan hjul) så bestämde jag mig för att själv packa upp vagnen. Så svårt kan det väl inte vara?
Det kan vara väldigt svårt. I alla fall eftersom att det inte finns någon vettig beskrivning av hur man skall montera ihop den. "Fäll ut den och den delen och fäst säkerhetsremmarna där och där". Var då där och där? Till slut fäste jag fast liggdelen så att JAG tycker att det känns säkert och monterade ihop den så att det i alla fall SER UT som en vagn ska göra... Ha! (Hjulen ingick i alla fall i priset - puh!) Får väl be G och L komma hit och granska den, de är ju experter nu när de själva har blivit föräldrar... ; ) Skönt är det i allafall att ha ordnat med vagn (och faktiskt även bilbarnstol) redan nu...sen är det väl mest roliga saker kvar att köpa... eller?
Lyxigast av allt är att bebisen får en alldeles egen Mulberry-väska... denna ska vi nämligen ha som skötväska! Matchar den chokladfärgade vagnen ypperligt.. Vad skall en Mulberry-frälst tjej annars ha för väska till vagnen? ; )
//E
Gravid med godisbegär
Tycker att det här med näringsöverförningen till barnet är mycket omodernt! (Det är mycket kring graviditet och förlossning som är omodernt). Varför finns det ingen av- och på-knapp till navelsträngen? Exempel: Nu äter jag ris och lax: navelsträngen på! Nu äter jag en hel burk av svägerskans maraboufudge: navelsträngen av! Det vore helt perfekt... en dröm! Men som sagt... mycket är omodernt (exempelvis förlossningen...finns det INGET bättre sätt att få ut barnet?).
Min svägerska tyckte i alla fall synd om mig och min godisångest så hon hade med sig en present sist vi sågs... en apelsin! "Du behöver äta mer frukt och mindre godis!"
Det var en jättegod apelsin...
En av de godaste apelsinerna jag ätit!
Tackar svägerskan för denna frukt... Nu har jag ju ätit något som är lite nyttigare i alla fall... ; )
//E
Mjölkchoklad fudge
Mjölkchoklad fudge
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
2 msk flytande honung
100 gram mjölkchoklad
Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och låt stå och småkoka på medelvärme tills smeten kommit upp i 120 grader. Här är en stektermometer mkt bra att ha.
När termometern visar 120 grader, dra kastrullen från plattan och rör ner smör & honung. Ställ tillbaka på plattan och låt koka upp igen 2 minuter. Stäng av plattan och tag kastrullen åt sidan. Bryt ner chokladen och rör om tills den smält helt. Häll upp fudgen i en liten bakpappersklädd form. Låt stå i kylen tills den stelnat och skär upp fudgen i rutor.
Min fudge väntar nu bara på att bli uppskuren i bitar, men den smakar ju lika bra ändå.......hahaha
// I
Gravid i v. 25
Barnmorskan tog också en del blodprover och så. Allt var bra. Sedan lyssnade hon på min mage med en trätratt och utbrister med förvånad ton:
- Jag hör en liten bebis! Jag hör en bebis!
Ungefär som att hon hade förväntat sig att INTE höra en bebis. Eller kanske förväntat sig att höra något annat, typ en liten utter.
Sedan fick jag också höra på barnets hjärtljud genom någon apparat som hon höll mot magen.
- Det här är barnets hjärtslag, sa hon nöjt.
- Är det? Det kan inte vara mitt hjärta vi hör?
- Nej... ditt hjärta slår väl inte i 150/minut...
-......det känns som det ibland...
Sen lyckades hon få in mina hjärtslag i apparaten och jag får väl medge att det slog nåååågot långsammare... : )
Det var i allafall trevligt att få komma dit nu, så man känner att det händer något med graviditeten. Att det går framåt liksom. Det kan vara svårt att tro att det kommer att bli ett slut på det. Att jag kommer att vara o-gravid igen när barnet är fött. Otänkbart så som det känns nu. Jag har varit gravid i endast ca 6 månader, men minns inte hur livet var innan... skumt.
//E
Julgran "äkta" vs plast
En sak som verkligen gör att det känns som jul hemma är när man får upp granen. Den skapar så mkt härlig mys-stämning.
När jag bodde hemma hade vi alltid en äkta gran och det tycker jag är det absolut mysigaste, den doftar ju så gott :-) Sen jag flyttade hemmifrån har jag dock haft en plastgran av bekvämlighetsskäl. i år tänkte jag bryta den treden och köpa en "riktig" gran. I och med detta måste jag oxå köpa en julgransfot. De finns i alla möjliga varianter, den ena fulare än den andra.
Hittade en på nätet som jag tyckte var enkel och fin samt till ett bra pris. Typiskt bara att jag inte tror att den finns i ngn butik nära mig :-( Jag får fortsätta leta helt enkelt.......
// I
Vintage servis
Som de tanter vi (E o I) är har vi båda kaffeserviser som man tar fram när det vankas kallas eller andra trevliga tillstälningar :-)
Min åkte fram förra torsdagen då jag bjöd på lite kalas hemma för att fira min födelsedag.
Det är en engelsk servis i blått och vitt med guld detaljer.
// I
Julbröd
Mitt Julbröd
2 limpor
40 g jäst
50 g smör
2 dl julmust
1,5 dl porter
1,5 dl glögg
1 dl ljus brödsirap
1/2 msk salt
1 tsk kardemumma (mald)
1 tsk nejlikor (malda)
1 tsk kanel (mald)
1-2 dl torkade tranbär
8 dl dinkelmjöl, fullkorn
8 dl dinkelmjöl, ljust
1) Smält smöret i en kastrull. Häll i julmusten, portern och glöggen. Värm till 37 grader.
2) Smula sönder jästen i en bunke och blanda ut med lite av degspadet. Häll i resten av degspadet.
3) Tillsätt sirap, salt, kardemumma, nejlikor, kanel och tranbär.
4) Blanda i allt mjöl, både fullkornsdinkel och ljus dinkel, lite i taget tills du får en smidig deg.
5) Häll ut degen på mjölat bakbord och fortsätt att arbeta den smidig.
6) Jäs under bakduk 1-2 timmar.
7) Baka ut degen till 2 limpor.
8) Lägg dem i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Jäs under bakduk i 30 minuter.
9) Grädda i nedre delen av ugnen i 30 min.
10) Stjälp upp bröden och låt svalna under bakduk på galler.
Mina mumsiga julbröd. Låt väl smaka!
//E
Tantvarning, ja..
Har firat lucia med mor och far och bror och svägerska. Mysigt! Är dock proppmätt av all marabou-fudge som min svägerska A hade med sig... bland det godaste jag har ätit! Som vanligt i dessa tider konstaterar vi att "efter nyår är det nog dags att börja leva lite sundare". Nu är det i alla fall kört...
//E
Luciadagen
Lusse lelle, lusse lelle, elva nätter före jul......lusse lelle
Ja, nu är det bara elva dagar kvar tills självaste dopparedagen :-) Tiden går sjukt fort men tiden innan jul tycker jag alltid är den roligaste. Allt som ska bakas, klappar som ska köpas och slås in......:-)
I år tänkte jag mig även försöka lägga in lite sill.......med andra ord, riktig tantvarning...hahaha
Men tantvarning stämpeln är ju redan satt på oss i Vintagevibe...eller vad säger du E?! :-D
Denna klassiska ljuskrona har man haft på huvudet ett antal gånger :-) Nostalgi på hög nivå blir det när jag ser en sådan......hihi
// I
Nu ska jag njuta av min födelsedag :-)
// I
När man inte är singel...
...det räcker med ETT avsnitt av paradise hotel för att man ska komma ihåg hur jobbigt det var.. osäkerheten, rivaliteten etc.etc. Jag längtar INTE tillbaks!
Men gud vad kul det är att iaktta dessa människor som endast lever i en verklighet som består av ett hotell mitt ut i ingenstans... Jag känner mig URGAMMAL när jag sitter och småskrockar åt brudarnas elaka kommentarer om varandra. My God, så underhållande. Man behöver inte vara singel för att få uppleva denna värld igen... det är bara att slå på TV6.
Intelligensnivån är också otroligt hög.
Senaste veckans hetaste konversation:
Tjej 1: Men, hon är ju typ nymfoman.
Tjej 2: Vad är nymfoman?
Tjej 3: Typ en sån som ljuger hela tiden..
Obetalbart. Haha! Jag noterar dock för mig själv att detta intresse för att följa detta program inte är helt sunt och att det beror på för lite drama i mitt eget liv kanske? Men någon last måste man väl få ha...? ; )
//E
Shimmy hobo....
England är ju ett himmelrike för oss som gillar Mulberry, dels är de betydligt billigare där och sedan finns det en fabriksbutik i det underbart vackra Somerset :-) Verkligen värt ett besök!!!
// I
Gravid i v. 24
Jag berättade för I att bebisen i magen är stilla när jag sjunger och spelar och att den börjar sparka när jag slutar. Vi kom fram till att den antingen tycker om det, den sparkar typ "spela mer" när jag slutar. Eller... så håller den för öronen när jag spelar och när jag slutar så sparkar den för att den typ hurrar för att det är över... svårt att veta hur man ska bete sig.. ; )
Denna tröja stickade jag till L och G´s lille pojke och han fick den i födelsedagspresent två dagar efter att han fötts!
//E
Fyllda klippbullar
Fyllda klippbullar ca 12 st
25 g jäst för söta degar
2 dl fingervarm mjölk
3 msk socker
1 tsk kardemumma
100 g smör, rumstempererat
6 dl vetemjöl
Fyllning:
75 g smör
3/4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg till pensling samt florsocker att sikta över bullarna.
1) Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt socker och kardemumma. Klicka i matfettet. Tillsätt vetemjölet och arbeta till en deg.
2) Klicka ner i muffinsformar till 3/4. Jäs ca 30 min under bakduk. Sätt ugnen på 250 grader.
3) Blanda fyllningen.
4) Pensla bullarna med ägg. Klipp ett djupt jack i varje bulle med sax. Fyll med fyllning.
5) Grädda i mitten av ugnen ca 7-8 min. Sikta över florsocker när de svalnat.
Smarriga klippbullar åts innan vi shoppade loss (H shoppade loss)... = )
//E
Lyxbullar aka Lussebullar
Inte hade man väl kunnat tro att det skulle vara en lyx att baka lussebullar!? Gjorde mig i allafall en lite sats igår som blev mkt lyckade :-) Tyvätt hade jag inga russin hemma så de ser lite bleka ut, men om sanningen ska fram tillhör jag den kategorin som alltid pillar bort russinet. Så mig gjorde det ingenting :-D
// I
När man är gravid.....
Kan varmt rekommendera ett rött vin som heter Cline. Det är ett amerikanskt vin som är gjort på druvan Zinfandel. Mkt gott!!
// I
Chocolate chip cookies
Idag blev det en sats choklad kakor som jag inte har gjort på flera år.
Chocolate chip cookies
75-100 g smör
0.75 dl socker
1.5 dl farinsocker
1 tsk vanillinsocker
2 ägg
3.5 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
3 dl hackad choklad
1. Smält smöret och bland ihop med allt socker.
2. Blanda vetemjöl, bikarbonat och salt.
3. Rör ihop dessa blandningar och ha i äggen och sist chokladen.
4. Klicka ut på en plåt. Det blir ca 15-20 kakor beroende på storlek.
5. Grädda i ugnen på 175 grader tills de blir gyllen bruna (ca. 10-15 min)
// I
Advents ljusstake
Adventsljusstakar finns ju i alla dess formr och utförande. Jag brukar köra den klassiska stilen med mossa och så gjorde jag öven i år. Skillnad i år var att jag la till några hjärtan som jag sydde här om veckan.
// I
Julgodis
I december blir jag alltid lika sugen på att börja med "det stora julbaket".
Varje år bakar jag ett antal olika sorters kakor och jag tänkte att jag allt eftersom de kommer till skulle visa dem hör på bloggen. Givetvis kommer det även att medfölja recept :-)
I går började jag med att, inte baka någogon kaka men lite godis. Gjorde de klassiska marknadsnougat. De är fasligt onyttiga men ack så goda och de hör till julen hos oss!
Marknadsnougat
6 dl vetemjöl
1 1/4 dl kakao
4 dl florsocker
Dessa blandas i en bunke.
125 g cocosfett
1 3/4 dl vatten
4 dl socker
Smält fettet, blanda ner vatten och socker. Låt detta koka upp.
Rör sedan ner detta i de torra ingredienserna.
Häll smeten i en form (jag brukar lägga i bakplåtspapper så att det är lätt att få upp smeten) ställ formen kallt till smeten har stelnat. Skär sedan upp i bitar och njut!
// I
Kvällens middag
Pajskal:
2,5 dl vetemjöl
1 dl parmesanost
100 g smör
2 msk vatten
Blanda ihop alla ingredienser till degen. Tryck ut den i en form. Ställ i kylen i ca 20-30 min.
Förgrädda pajskalet i 10-12 min mitt i ugnen.
Fyllning:
150 g crabsticks
200 g skalade räkor
0,5 dl hackad dill
2 dl riven ost
2 ägg
2 dl matlagningsgrädde
salt och peppar
Lägg räkor, crabsticks samt dill i pajskalet. Strö över osten.
Blanda ägg, grädde samt salt o peppar. Häll detta i pajskalet.
Grädda mitt i ugnen ca 20 min i 200 grader.
Servera med en god sallad o kanske lite sallad :-)
// I
Ny bebis :-)
Denna lilla weekend passade perfekt till att inviga min nya lilla "bebis" ;-)
Det är en Racing clipper från Mulberry. Fungerade mkt bra!
// I
Gravid i v. 23
Mina fina rundare former börjar också försvinna. De har ersatts med mer oformliga barbapappa-former som inte alls känns tilltalande. Barba Blek. Att inte kunna sola solarium (omodernt, jag vet) gör bara att bristerna på kroppen syns ännu mer. Jag är ganska blek av mig naturligt och brukar väl underhållssola måttligt på vintern i vanliga fall. Nu är underbenen melerade av tunna, blå blodkärl och på jobbet säger de: "Har du lågt blodvärde? Du ser så blek ut". Mitt blodvärde är på tipp-topp. Jag bara ser ut så här. Något deprimerande. Men jag håller modet uppe och pudrar generöst på solpuder i hela ansiktet tills jag liknar en kanarie-ö-bränd pensionär. Vilket för övrigt matchar mina andra kroppsliga förändringar som tillkommit under graviditeten. Pensionärsförvandlingen.
Har stickat en gullig omlott-tröja till bebisen denna vecka.. kul att göra något i väntan på att tiden ska gå... men samtidigt som jag vill att tiden ska gå så tycker jag att den går alldeles för fort... är inte redo att föda barn än.
Barndomskompisen H är här på besök. Kul att träffas att prata gamla minnen. Vi kollar på gemensamma gamla bekanta på facebook (kul, eftersom att jag inte har facebook), typ gamla klasskamrater. Gud så gamla alla har blivit! Alla killar som man tyckte var heta i åk 8 har nu blivit vuxna... ja, förlåt att jag säger det, gubbar...typ. Inte ser väl jag så där gammal ut? Jag ser ju likadan ut som jag alltid har gjort... eller?? Mycket skrämmande upplevelse... Jag kanske ser ut som en gammal tant. Jag ringer till M och berättar att jag är glad över att han åldras med värdighet och inte blir en gammal gubbe. Lika snygg som när vi träffades...
Alla gamla klasskamrater (typ hälften i alla fall) har stadgat sig och skaffat barn.. Sådana som man ALDRIG trodde att det skulle kunna bli ordning på.... men se, folk förändras. Och snart har jag också barn.
Något postitivs som avslutning på veckan: En läkare (snäll, äldre farbror, typ som jultomten) (L) frågar:
L: Hur går det att inte träffa I på ett glas vin längre?
Jag: Det är jättetråkigt. Det skulle vara gott med ett glas.
L: Men det vet du att du måste stå över. Du har ansvar för nästa generation nu. (Läkarblick ovanför glasögonen).
Jag: Jag vet, det är klart att jag inte tar ett glas vin. Men godis, det kan jag inte avstå ifrån.
L: Men det behöver du inte avstå ifrån. Godis är helt okej. Du äter ju för två nu.
Jag: Är det sant, får jag verkligen äta godis? Är det doktorns ordination?
L: Ja... det är klart, det beror ju på i vilken dos du tänker dig...
Yes! Jag KAN och FÅR äta godis... det är ju en läkare som ordinerat det.... = D
//E